Felhőkarcoló

Felhőkarcoló

A felhőkarcolók története

2018. május 28. - Varjasi Tamás

aircraft-airplane-architectural-design-747079.jpg

A XIX. századig nem épültek 6 emeletnél magasabb épületek. Még abban az esetben is, hogy ha lett volna megfelelő építőanyag, a problémát a felvonó és a vízpumpa hiánya okozta. A vizet 50 méternél magasabbra nem tudták feljuttatni. A szabályt erősítő kivételek természetesen itt is léteznek.

 

 

A XVII. században a skóciai Edinburgh-ben egyre magasabb épületeket kezdtek el építeni, miután a városfal szűk lettek a 11 emeletes épületek ebben a városban, ahol a legmagasabb épület 14 emeletes épület volt. A New Yorkban megtalálható Empire State Building 40 éven keresztül volt a Föld legmagasabb épülete, amit 1972-ben, a szintén New York-i World Trade Center előzött meg 417 méteres magasságával.

 

1974-ben Chicagóban felépült a Sears Tower lett a világ legmagasabb felhőkarcolója, amely 110 emeletes és 442 méter magas. 1998-ban Petronas Tower 1 vette át ezt a címet, amelyik Malajziában, Kuala Lumpurban épült fel.

 

A felhőkarcoló kifejezést akkor kezdték el használni, amikor New Yorkban és Chicagóban megjelentek a magas épületek a XIX. század végén, XX. század elején. Egy nagyobb felhőkarcoló akkora, mint egy kisebb város, ezért saját infrastruktúrával kell rendelkeznie.

 

Az épület stabilitása és fenntartása, valamint az épületen belüli közlekedés is megoldandó problémát jelent, ennek ellenére a XX. század elejétől éles verseny alakult ki a városok között a felhőkarcolók építése terén. Azóta egyre több és egyre magasabb felhőkarcolókat építenek és ez a verseny napjainkban is folytatódik.

Az építőmunkások veszélyes körülmények között dolgoztak szédítő magasságokban a mára már ironikussá vált épületeken.

 

Woolworth Building

 

1913-ban adták át a 13,5 millió dollárból készült 241 méter magas épületet, ami Manhattan legidősebb felhőkarcolóinak egyike. Amikor elkészült, a világ legmagasabb épülete volt. A pénzügyi központban található a Kereskedelem Katedrálisa becenevet viselő ikonikus épület.

 

 

Az épület a turisták számára nem látogatható, a tiltott gyümölcs felcsigázhatta az érdeklődést, ezért nevezhetik New York nem csak egyik legszebb, de legtitokzatosabb, legrejtélyesebb felhőkarcolójának. Az épület egykor közvetlen összeköttetésben állt a BMT és az IMT metróvonalak megállóival. Az átjárót azóta lezárták és a Broadway alatt megtalálható részét teljesen feltöltötték.

 

Az alagsorban egy hatalmas trezor található, ahol a Woolworth vállalkozás vagyonát őrizték. Az épületben öt luxuslakás található, amelynek mindegyike foglalt. A legfelső emeleten található penthouse jelenleg üres, a vételára 110 millió dollár.

 

Chrysler Building

 

1930-ban készült el 319,4 méteres magasságával akkor a világ legmagasabb épülete címet szerezte meg. Manhattan keleti részén, a 42. utca és a Lexington Avenue találkozásánál található meg az art déco stílusban épült felhőkarcoló.

 

 

Empire State Building

 

1930. január 22-én kezdték el építeni a 102 emeletes és 381 méter magas tornyot. Az építkezésen 3400 ember dolgozott, akik főként európai bevándorlók és indiánok voltak, alig több mint egy év alatt el is készült és 1931. május 1-jén átadták az épületet. 1971-ig volt a világ legmagasabb épülete.

 

architecture-buildings-city-164988.jpg

 

Jelenleg New York város második legmagasabb épülete és jelképe. A 34. utca és az Ötödik sugárút sarkán található. Az Empire State New York állam beceneve. A Wall Street-i pénzügyi szakember John Jacob Raskob építette, a válság idején latba vetette kapcsolatait és összeszedett 41 millió dollárt az építkezésre.

 

A legenda szerint John Jacob Raskob megkérdezte az építész Bill Lamberttől 1928-ban: „Bill, milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?”

 

A toronyházra az Empty State Building azaz Üres Állami Épület gúnynevet kezdték használni, mivel az 1940-es évekig a legtöbb irodának nem akadt bérlője. Az antenna a torony tetejére 1952-ben került fel.

 

Az épület felső részét a Függetlenség napján piros, fehér, kék; Szent Patrik napon zöld; Martin Luther King napján: piros, fekete, zöld; Hanukakor kék és fehér színnel világítják meg. Az épületet évente hárommillió látogató keresi fel. Két kilátóterasz található az épület 86. és 102. emeletén.

 

Flatiron Building

 

Az Ötödik sugárút 175-ös szám alatt található a Fuller Building vagy Flatrion Building. A háromszögletű épület szemben helyezkedik el a Madison Squere-rel. Az ötödik sugárút és a Broadway kereszteződésénél áll. Vasalóháznak is nevezik. A 87 méter magas irodaház egy nagyon szűk területre épült fel. 1902-ben készült el és a XX. század első acélvázas épületek egyike volt.

 

A szokványos építési technikákat nem lehetett alkalmazni ilyen szűk területre, mert az alsó falaknak olyan vastagnak kellett volna lenniük, hogy az első szintek érdemben használhatatlanok lettek volna. Az épületet Daniel Burnhaim tervezte beaux-arts stílusban. Az épület 22 szintes és 86,9 méter magas. A háromszögletű épület legkeskenyebb sarkán csak két méter széles. Manhattan legöregebb felhőkarcolójának tartják, de valójában a Park Row Building néhány évvel korábban került átadásra.

 

framework_of_flatiron_building.jpg

 

World Trade Center

 

A Világkereskedelmi központ, angolul World Trade Center, WTC hét épületből álló épületegyüttes volt New York város Manhattan kerületében. A World Trade Centert Raymond Hood álmodta meg és Jamaszaki Minoru japán–amerikai építész tervezte meg, segítőtársa Emery Roth volt.

 

Az ikertornyok 110 emeletesek és a WTC legismertebb épületei voltak. A komplexumot 1966 és 1973 között építették. 1971-ben készült el a felhőkarcoló acélszerkezete, 1972-ben az északi toronyba az első bérlők már be is költöztek. 1973. április 4-én nyitották meg, nyáron átadták a déli tornyot is. Az alapterülete hat hektár volt a tornyok tövében található tér kiterjedése pedig 20 000 négyzetméter. 2001-ben megsemmisült egy terrortámadásban. Az épületegyüttes annyira hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).

 

A World Trade Centernek az emberiségbe vetett bizalom kézzel fogható ereklyéjévé kell válnia, kifejezésre juttatva az egyes ember méltóság iránti igényét, az együttműködés és összefogás szükségszerűségének felismerését, végső fokon pedig a nagyság felfedezésére irányuló képességét” /Yamasaki/

 

Az épületegyüttesben New York állam és a kikötői hatóság jelentős mennyiségű irodahelyet kötött le magának. A piaci ár alatti bérleti díjak az 1980-as évek elejére egyre magasabbra emelkedtek, majd meghaladták az átlagot.

 

A kisebb bérlők, akik nem bírták el az áremelkedést, kiköltöztek az épületből, a helyükre bankok, tőzsdei ügynökségek, biztosító társaságok és jogi irodák költöztek. A World Trade Center kezdte átvenni a Wall Street helyét, a tornyokat körülölelő sétatér a legfrekventáltabb közterületté és a legfelkapottabb turistalátványossággá vált. A külföldi turisták és a fiatalabb New York-i nemzedék számára a WTC a pénzügyi körzet jelképévé vált.

 

Látogatóként 200 000 ember fordult meg naponta a komplexumban. A két toronyban 50 000 különböző nemzetiségű ember dolgozott. A WTC-ben fedett, összekötő hídon lehetett átsétálni a World Financial Centerbe vagy a Hudson folyó partjára, ahová elegáns, üveg és acél fedte, üzletek és éttermek szegélyezte kristálypalotán keresztül vezetett az út. Egy másik fedett hídon a Wall Streetbe torkolló keskeny utcák felé lehetett eljutni.

 

One World Trade Center

 

Az épület megtervezésére a 2001-es tragédia után pályázatot írtak ki. 2006-ban helyezték el az alapkövét, 2013-ban készült el. A New York Times beszámolt róla, hogy a World Trade Center helyén zajló munkálatok közben egy XVIII. századi hajóra bukkantak.

 

america-american-flag-architecture-450597.jpg

 

Az építőmunkások jelezték, hogy faszerkezetre bukkantak a munkálatok során. A régészek, akik a helyszínre érkeztek azonosították, hogy egy XVIII. századi hajó maradványait találták meg. A megtalált hajó 30 láb hosszú és az utcaszint alatt 8-10 méterrel bukkantak rá.

 

A hajó 1982 óta a legfontosabb régészeti lelet. A XVIII. század végén és a XIX. század elején Alsó-Manhattan partvidékén rendszeresen előfordult, hogy fából egészítették ki a partvonalat, hogy az ingatlantulajdonosok nagyobb területhez jussanak, ezért kellett azonosítani a faszerkezetet a régészeknek, hogy megállapítsák, valóban egy hajó maradványait találták meg.

 

A One World Trade Centert korábbi tervek szerint Freedom Towernek nevezték volna. A 65 000 négyzetméteres területen helyezkedik el, a WTC magasabb épületének helyén. Az irodaház a turisták szempontjából inkább emlékközpont jellege miatt érdekes. Az épület lábánál található a régi tornyok helyére épült emlékközpont.

 

EURÓPA

 

Üvegszilánk

 

A The Shard az angliai Londonban található, az épületet Renzo Piano tervei alapján készült. 309,7 méter magas, 2012 júliusában adták át.

 

 

 

Budapest

 

Az első magyar felhőkarcolót Nigel Dancey tervezi, a Foster + Partners vezető tervezője. Az első budapesti felhőkarcoló a Kopaszi-gátnál épül fel. A 120 méter magas épületben a MOL új szákháza kap helyet. A MOL CAMPUS néven épülő felhőkarcoló terveit 2017-ben mutatták be.

 

budapest.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://felhokarcolo-erdekes.blog.hu/api/trackback/id/tr10014009298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása